Miljoner att spara på att pensionera sig utomlands!

Kanske har du under årens lopp funderat på hur det vore att bo utomlands, under kortare eller längre perioder, och ta del av andra kulturer och miljöer. För många är det sannolikt ett behagligare klimat som utgör en stor lockelse, inte minst under vinterhalvåret. Och du är definitivt inte ensam om att ha dessa drömmar om andra länder. 

Flytta utomlands lockar många

Enligt en undersökning genomförd av Aftonbladet bland 20 000 personer ställdes frågan ”Drömmer du om att flytta utomlands?”. Fler än 80 % av de tillfrågade svarade JA. En annan uppmärksammad undersökning (genomförd av analysföretaget Kairos Future) visar att var fjärde svensk som går i pension de kommande åren planerar att flytta utomlands. Orsak? Lägre skatter och levnadsomkostnader utomlands, behagligare klimat, enklare livsstil samt låga förväntningar på den svenska välfärden.

Även om du kanske inte bör pensionera dig utomlands endast av skatteskäl så går det inte att bortse från det faktum att en emigration som genomförs på rätt sätt ofta leder till miljontals kronor mer i plånboken. Fördjupad information finner du under respektive land och här är en snabblänk till det avsnittet.

Skatt och pension, regler

Information om det svenska pensionssystemet och om de svenska skatterna i allmänhet återfinns under rubrikerna om svensk pension och svenska skatter.

Som bosatt utomlands kan det ibland vara intressant att överväga att ta ut sin pension i snabbare takt än normalt. Detta eftersom skatten ofta blir mycket lägre utomlands jämfört med Sverige. Läs gärna mer om pensionsmaximering och pensionsoptimering